Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, 2024
ΑρχικήΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑCROSS COUNTRYΗ μάχη για το Παρίσι ξεκίνησε

Η μάχη για το Παρίσι ξεκίνησε

Μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των αθλητών που θα λάβουν μέρος στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες

Για έβδομη συνεχόμενη Ολυμπιάδα το αγώνισμα του mountain bike και συγκεκριμένα το XCO, θα βρίσκεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024 στο Παρίσι. Ο σχεδιασμός της διαδρομής έχει ήδη ξεκινήσει, μια διαδρομή που θα θυμίζει αρκετά στην αγαπημένη διαδρομή των αθλητών, αυτή του Nove Mesto και η οποία θα βρίσκεται στον λόφο Elancourt του Παρισιού.

Συνολικά, 72 αθλητές θα αγωνιστούν στον αγώνα ορεινής ποδηλασίας Παρίσι 2024, αριθμός που είναι ο μικρότερος από ποτέ, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, όπου το mtb βρέθηκε για πρώτη φορά στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, έως και σήμερα.

Η Γαλλία ως διοργανώτρια χώρα δικαιούται δύο θέσεις, κάτι που δεν ίσχυε για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 και θα μπορέσει να διεκδικήσει ακόμη δύο θέσεις, εάν καταφέρει να βρίσκεται ανάμεσα στις οκτώ πρώτες χώρες στην βαθμολογία μεταξύ των χωρών που διεκδικούν την είσοδό τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι υπόλοιπες 68 θέσεις – 34 για τις γυναίκες και 34 για τους άνδρες – θα κατανεμηθούν βάσει των αγώνων που προηγούνται των Αγώνων, με μέγιστο δύο θέσεις για τους άνδρες και δύο για τις γυναίκες.

Οι χώρες που θα καταφέρουν να βρεθούν ανάμεσα στις οκτώ πρώτες χώρες, όπως είπαμε, θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος με δύο αθλητές, ενώ οι χώρες που θα βρεθούν μεταξύ της ένατης και της δέκατης ένατης θέσης, θα λάβουν μέρος με έναν μόνο αθλητή. Να σημειωθεί πως έως και το Τόκιο οι πρώτες 3 χώρες είχαν το δικαίωμα να λάβουν μέρος με τρεις αθλητές ή αθλήτριες. Οι βαθμολογίες είναι ξεχωριστές για άνδρες και γυναίκες φυσικά και έτσι ο μέγιστος αριθμός αθλητών και αθλητριών για μια χώρα θα είναι οι τέσσερις αθλητές, από τους έξι που ήταν στο Τόκιο. Δικαίωμα συμμετοχής σύμφωνα με το νέο σύστημα πρόκρισης έχουν και οι χώρες που θα κερδίσουν στο ηπειρωτικό τους πρωτάθλημα, εξαιρουμένων της Ευρώπης και της Ωκεανίας.

Οι τρείς πρώτες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μια εικόνα που δεν θα ξαναδούμε ποτέ, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα για καμία χώρα να λάβει μέρος με περισσότερους από δύο αθλητές.

Η μείωση του συνολικού αριθμού αθλητών σίγουρα είναι κάτι που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την συμμετοχή της χώρας μας, η οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή στην 43η θέση της βαθμολογίας* με 364 μόνο βαθμούς και αυτό είναι σίγουρα κάτι το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει όλους όσους διαχειρίζονται τον σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια.

*Η βαθμολογία για τους Ολυμπιακούς αφορά μόνο τους βαθμούς που έχουν συλλέξει οι τρεις καλύτεροι αθλητές κάθε χώρας, μεταξύ της 7η Μάϊου 2022 και της 26ης Μάϊου 2024,

Οι τρεις καλύτεροι Έλληνες αυτή την στιγμή και η συνολική βαθμολογία της χώρας μας.

Όπως και σε όλες τις προηγούμενες επτά Ολυμπιάδες, το mountain bike θα περιλαμβάνει αγώνα αντοχής ανδρών και γυναικών. Οι αγώνες θα διεξαχθούν την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, με τους αγώνες να γίνονται το απόγευμα, μεταξύ 14:00 και 16:30.

Τόπος διεξαγωγής των αγώνων θα είναι ο λόφος Elancourt, το υψηλότερο σημείο στην περιοχή του Παρισιού, το οποίο φτάνει σε υψόμετρο 231 μέτρων. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, το 95% της διαδρομής του αγώνα βασίζεται σε υπάρχοντα μονοπάτια με διάφορες διαδρομές που θα αφεθούν ως κληρονομιά για το κοινό μετά τους Αγώνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
- Advertisment -spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ