Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ ορεινή ποδηλασία ως μοχλός ανάπτυξης του τουρισμού

Η ορεινή ποδηλασία ως μοχλός ανάπτυξης του τουρισμού

Ένα άρθρο του Γιώργου Νάνου

Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι προορισμοί, τοπικές κοινότητες, αλλά και φορείς, αντιλαμβάνονται την ωφέλεια της ορεινής ποδηλασίας και τον αντίκτυπο που μπορεί να δημιουργήσει στο τουρισμό τους, με αποτέλεσμα να κινητοποιούν διαδικασίες ανάπτυξης ποδηλατικών μονοπατιών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι και στην Ελλάδα πλέον, δημιουργήθηκε και το θεσμικό πλαίσιο νόμου, χαρακτηρισμού ορειβατικών ποδηλατικών μονοπατιών.

Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός, ότι η κατασκευή ποδηλατικών μονοπατιών γεμίζει ενθουσιασμό την τοπική κοινωνία και δημιουργεί προσδοκίες και οράματα. Είναι επαρκής ωστόσο τα ποδηλατικά μονοπάτια για την ανάπτυξη τουρισμού ορεινής ποδηλασίας στον εκάστοτε προορισμό;

Είναι κοινή πεποίθηση, ότι η κατασκευή και συντήρηση εξειδικευμένων και βιώσιμων ποδηλατικών μονοπατιών, είναι ο πλέον βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη ενός ποδηλατικού προορισμού. Και όχι άδικα. Δεν μπορούμε να έχουμε υψηλές προσδοκίες χωρίς την δημιουργία άριστων ποδηλατικών μονοπατιών. Η “ψυχή” ενός ποδηλατικού προορισμού εξαρτάται -κατά μεγάλο ποσοστό- από την ποιότητα κατασκευής και συντήρησης του δικτύου του.
Από την άλλη, μία πολύ σημαντική παράμετρος που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας, είναι ότι τα μονοπάτια στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν παράγουν εισόδημα από μόνα τους (Direct Income). Ακόμα και στην περίπτωση που η χρήση των μονοπατιών γίνεται κατόπιν αντιτίμου, (Bike Parks, Trail Centres κλπ), το αντίτιμο δεν αφορά τη χρήση των μονοπατιών, αλλά τις υπηρεσίες μεταφοράς, τα λεγόμενα uplifts. (Chair lifts, Mini bus, κλπ).

Άρα, ποιος είναι ο χρηματοοικονομικός παράγοντας για την ανάπτυξη των ποδηλατικών προορισμών αν δεν είναι τα μονοπάτια; Και γιατί είναι τόσο σημαντική η ανάπτυξη άριστων ποδηλατικών μονοπατιών για τους προορισμούς;

Ας εξετάσουμε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε μία τεράστια παράκτια ζώνη, με πολλές, από τις πλέον βραβευμένες παραλίες του πλανήτη. Οι θάλασσες και οι παραλίες βέβαια, είναι προφανές ότι από μόνες τους δε παράγουν εισόδημα. Η επιχειρηματικότητα και οι υπηρεσίες ωστόσο που πλαισιώνουν τους παράκτιους προορισμούς με τις καταπληκτικές παραλίες, είναι αυτά που παράγουν οικονομία στον τόπο μας.
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τους τουριστικούς προορισμούς ορεινής ποδηλασίας. Υπηρεσίες όπως διαμονή και εστίαση, μέσα μεταφοράς, υπηρεσίες ενοικιάσεως ποδηλάτων και εξοπλισμού, ποδηλατικά καταστήματα, οδηγοί βουνού και εκπαιδευτές, ακόμα και υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας, είναι αυτές που αποδίδουν οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Εν κατακλείδι θα μπορούσαμε να πούμε ότι το δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών, δεν αποτελεί αθροιστικό παράγοντα εισοδήματος, αλλά είναι ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών και του εισοδήματος που αυτές προσφέρουν στην τοπική οικονομία. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ποδηλατικά μονοπάτια έχουν τόσο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των προορισμών ορεινής ποδηλασίας.

Οι προορισμοί ορεινής ποδηλασίας παγκοσμίως, δεν κάνουν κανέναν συμβιβασμό στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Η ορεινή ποδηλασία είναι πλέον από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές δραστηριότητες, με ολοένα αυξανόμενο μερίδιο στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Γιώργος Νάνος

Outline Adventures

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
- Advertisment -spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ