Η Ένωση Θερινών Ολυμπιακών Διεθνών Ομοσπονδιών (ASOIF) κατέταξε την Διεθνή Ομοσπονδία Ποδηλασίας (UCI) στην δεύτερη θέση μεταξύ όλων των Διεθνών Ομοσπονδιών.
Από την έκτη θέση το 2020, η UCI ανέβηκε στη δεύτερη θέση φέτος με βαθμολογία 185 στα 200 (μέσος όρος 3,7 στα 4 ανά μετρήσιμους δείκτες). Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική αύξηση 15 μονάδων σε σχέση με το αποτέλεσμα της τελευταίας αξιολόγησης (170), όταν η UCI είχε ήδη τοποθετηθεί στην πρώτη κατηγορία – Όμιλος Α1 – των Διεθνών Ομοσπονδιών. Αυτή τη φορά η UCI βρίσκεται στην κατηγορία Α1 μαζί με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες για στίβο, ράγκμπι, μπάντμιντον, ιππασία, ποδόσφαιρο και τένις.
Η αξιολόγηση είναι ζωτικός καταλύτης για συνεχή βελτίωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της ASOIF Francesco Ricci Bitti κατά την έναρξη της συνδιάσκεψης: «Η διακυβέρνηση των αθλητικών οργανισμών συνεχίζει να προσελκύει τον έλεγχο… Ο αθλητισμός πρέπει να είναι αξιόπιστος εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου».
Συνολικά 33 ομοσπονδίες μέλη του ASOIF συμπλήρωσαν ερωτήσεις σχετικά με διάφορες πτυχές της διακυβέρνησης που ασκούν. Αυτή τη φορά το ASOIF περιέλαβε πρόσθετους δείκτες που σχετίζονται με πολιτικές για την ενθάρρυνση μεγαλύτερης ποικιλομορφίας και την εφαρμογή ενός προγράμματος διαχείρισης κινδύνου. Οι απαντήσεις συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν ανεξάρτητα, προκειμένου να αποδοθούν συνολικές βαθμολογίες σε κάθε Διεθνή Ομοσπονδία.
Κοιτάζοντας πίσω σε προηγούμενες αξιολογήσεις, η UCI δεν έχει σταματήσει την εξέλιξή της:
2017: 126 βαθμοί
2018: 152 βαθμοί
2020: 170 βαθμοί
2022: 185 βαθμοί
Η μέση βαθμολογία της UCI ανά δείκτη έχει βελτιωθεί από 2,52 σε 3,7 στα 4 κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Οι συνεχείς βελτιώσεις που έγιναν επέτρεψαν στην UCI να παραμείνει ταξινομημένη μεταξύ των κορυφαίων διεθνών ομοσπονδιών σε κάθε περίπτωση.
Αυτή η ανάπτυξη ήταν σταθερή και καλύπτει κρίσιμες προόδους σε καθέναν από τους πέντε ακόλουθους τομείς:
Διαφάνεια: ειδικά σε σχέση με την αυξημένη διαφάνεια του Κογκρέσου μέσω ζωντανών ροών και τη δημοσίευση ατζέντηδων, πρακτικών και αποτελεσμάτων ψηφοφορίας.
Ακεραιότητα: χάρη στην ώθηση του προγράμματος Cycling Integrity, το οποίο περιλαμβάνει: προληπτικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τη διασφάλιση, την πρόληψη της χειραγώγησης του ανταγωνισμού και την καταπολέμηση του ντόπινγκ, διορθωτικές ενέργειες, με τη δημιουργία μιας ανώνυμης πλατφόρμας αναφοράς UCI και την προώθηση της REVEAL για ανησυχίες κατά του ντόπινγκ
Δημοκρατία: με ενισχυμένη διαφάνεια των εκλογικών διαδικασιών εντός των Ηπειρωτικών Συνομοσπονδιών μας και τη σημαντική αύξηση του αριθμού των γυναικών στα όργανα της UCI και των Ηπειρωτικών Συνομοσπονδιών της.
Ανάπτυξη: μέσω της προώθησης της «ποδηλασίας για όλους» και της ανάπτυξης ενός ευρέος φάσματος προγράμματος βιωσιμότητας.
Μηχανισμοί ελέγχου: για παράδειγμα, η αυτόνομη εξουσία επιβολής κυρώσεων που δίνεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της UCI και η αυξημένη εξουσία αντιμετώπισης καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων.
Αυτά τα στοιχεία μας φέρνουν σε καλό δρόμο για να εστιάσουμε τώρα στην Ατζέντα 2030 της UCI, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης της UCI στο Arzon. Αυτός ο οδικός χάρτης για την ποδηλασία για τα επόμενα οκτώ χρόνια αγκαλιάζει σημαντικά την εδραίωση της χρηστής διακυβέρνησης.
Η Γενική Διευθύντρια της UCI, Amina Lanaya δήλωσε: «Η χρηστή διακυβέρνηση είναι το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματός μας και την αξιοπιστία του, και αυτό το εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα από την Τέταρτη Ανασκόπηση της Διακυβέρνησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας της ASOIF είναι απόδειξη ότι η UCI συνεχίζει να δίνει το παράδειγμα. Η βαθμολογία μας αυξάνεται με κάθε αξιολόγηση, η οποία αποτελεί αναγνώριση και επιβεβαίωση των προσπαθειών μας όσον αφορά τη διακυβέρνηση. Αυτό μας ωθεί να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για βέλτιστη οργανωτική συμπεριφορά και σχέσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη καθώς καθοδηγούμε το άθλημά μας στο μέλλον».
Η Διεθνής Ομοσπονδία μας δείχνει τον δρόμο, εμείς δεν έχουμε παρά απλά να τον ακολουθήσουμε…