Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΓιατί να επιλέξετε την ποδηλασία σαν άθλημα για το παιδί σας

Γιατί να επιλέξετε την ποδηλασία σαν άθλημα για το παιδί σας

του Θωμά Μήττα

https://bit.ly/3qufWgv

Ο αθλητισμός για τα παιδιά έχει αντικαταστήσει στις ημέρες μας το παιχνίδι αφού πλέον δεν υπάρχει πια χρόνος, ευκαιρία ή και ασφάλεια για ελεύθερο παιχνίδι στις γειτονιές. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο αθλητισμός προσφέρει σημαντικά οφέλη στα παιδιά, τα οποία δεν περιορίζονται στη σωματική ανάπτυξη και μόνο, αλλά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και σημαντικά ψυχικά και κοινωνικά οφέλη. 

Ο αθλητισμός βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν ένα υγιές μυοσκελετικό και καρδιαγγειακό σύστημα και αναπτύσσουν την ικανότητα της νευρομυϊκής συναρμογής, τα βοηθάει δηλαδή να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο του σώματος και των κινήσεών τους βελτιώνοντας τα αντανακλαστικά τους και αναπτύσσοντας τον συγχρονισμό μεταξύ ματιών και άκρων. Ο αθλητισμός επίσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση ενός υγιούς και φυσιολογικού βάρους, κάτι πολύ σημαντικό στις ημέρες μας αν αναλογιστεί κανείς τις διαστάσεις που έχει πάρει η επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. 

     Εκτός όμως από τα οφέλη του αθλητισμού στη σωματική και κινητική ανάπτυξη των παιδιών, ο αθλητισμός έχει και ψυχολογικά οφέλη. Έχει παρατηρηθεί πως τα παιδιά που ασκούνται συστηματικά έχουν αισθητή βελτίωση στον έλεγχο του άγχους και μάλιστα πως σε περιόδους όπου το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι βεβαρημένο η άσκηση βοηθά σημαντικά στην μείωση ή τον έλεγχο του άγχους, αλλά και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιάιτερα επικίνδυνο ιδιαίτερα κατά την ευαίσθητη φάση της εφηβείας.

      Σε κοινωνικό επίπεδο η συμμετοχή των παιδιών στον αθλητισμό έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τα παιδιά στη γρηγορότερη και ουσιαστικότερη κοινωνικοποίησή τους, παρέχοντάς τους ευκαιρίες για αυτοπροβολή, «χτίζοντας» την αυτοπεποίθησή τους και αναπτύσσοντας αισθήματα συνεργασίας και ομαδικότητας. Τα παιδιά που είναι σωματικά δραστήρια μακροπρόθεσμα ακολουθούν έναν συνολικότερα και πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας την κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα ή τη χρήση ουσιών τόσο κατά τη φάση της ανάπτυξής τους όσο και στην ενήλικη ζωή τους. 

      Τέλος έχει αποδειχθεί πως η άσκηση βελτιώνει σημαντικές λειτουργίες, όπως αυτές της μνήμης και της συγκέντρωσης και πως τα παιδιά παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι πιο πειθαρχημένα, χαρακτηριστικό που τους βοηθάει μέσα στην τάξη να εμφανίζουν αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης και συνεπώς καλύτερες σχολικές επιδόσεις. 

          Όλα αυτά φυσικά ισχύουν για κάθε άθλημα και όχι μόνο για την ποδηλασία, τι είναι όμως αυτό που κάνει το άθλημα της ποδηλασίας ξεχωριστό για τα παιδιά και για ποιούς λόγους θα πρέπει να επιλέξετε την ποδηλασία ως το άθλημα για το παιδί σας;

1.Βοηθάει τα παιδιά να μείνουν υγιή 

    Ο Lars Bo Andersen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, μελέτησε τις συνήθειες άσκησης ανάμεσα σε μια μεγάλη ομάδα παιδιών, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο με ποδήλατο είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση και αρρώσταινα λιγότερες φορές σε σχέση με τα παιδιά που τα πήγαιναν οι γονείς τους στο σχολείο με το αυτοκίνητο και εκτός απ αυτό, που ενδεχομένως να θεωρείται προφανές, τα παιδιά που δεν πήγαιναν με ποδήλατο στο σχολείο αντιλαμβάνονταν τον εαυτό τους ως λιγότερο ευτυχισμένα, πιο ανήμπορα, πιο κουρασμένα και πιο μόνα σε σχέση με τα παιδιά που ποδηλατούσαν.

2. Βοηθάει τα παιδιά να γίνουν εξυπνότερα

   Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ποδηλασία ως μια μορφή άσκησης οξύνει τη σκέψη, καθώς αναζωογονεί τα νευρικά κύτταρα δίνοντας το έναυσμα για την παραγωγή και αποστολή πρωτεϊνών προς τους νευροδιαβιβαστές και αποδείχθηκε πως τα παιδιά που ποδηλατούσαν είχαν χαμηλότερο στρες αλλά και μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης και απομνημόνευσης

3. Βοηθάει τα παιδιά να έχουν καλύτερη διάθεση

    Όλο και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν το γεγονός ότι η ποδηλασία βελτιώνει τη διάθεση, απελευθερώνει το άγχος δημιουργώντας μια έκρηξη ενδορφινών στον εγκέφαλο του παιδιού, κάτι που πολύ εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό αν απλά παρατηρήσετε τις εκφράσεις των παιδιών όταν ποδηλατούν.

4. Ευαισθητοποιεί τα παιδιά απέναντι στο περιβάλλον

    Η ποδηλασία φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στην φύση σε σχέση με τα περισσότερα αθλήματα, κάτι που τα κάνει να μαθαίνουν από μικρή ηλικία να σέβονται το περιβάλλον και να φέρονται με μία πιο υπεύθυνη στάση απέναντι σε αυτό. Αναγνωρίζουν έγκαιρα την φθορά που μπορεί να προκαλέσει ο άνθρωπος στην φύση και λαμβάνουν πιό ενεργή στάση αντίστασης απέναντι σε κάθε έναν που το καταστρέφει.

5. Έχει λιγότερους τραυματισμούς

    Στο μυαλό των περισσοτέρων η ποδηλασία είναι ένα επικίνδυνο άθλημα για τα παιδιά, ισχύει όμως αυτό; Η ποδηλασία και η κολύμβηση είναι τα μόνα αθλήματα που ένα παιδί δεν θα μεταφέρει ποτέ όλο το βάρος του, κάτι που έχει ως άμεσο αντίκτυπο στην μείωση κακώσεων υπέρχρησης που συναντώνται σε άλλα αθλήματα. Η ποδηλασία είναι ένα από τα λίγα αθλήματα που επιβάλουν την χρήση κράνους και αυτός είναι ο λόγος που οδηγεί σε λιγότερους κρανιοεγκεφαλικούς τραυματισμούς που είναι οι πιο επικίνδυνοι τραυματισμοί για ένα παιδί.

6. Βοηθάει τα παιδιά να ωριμάσουν

    Σε αντίθεση με τα περισσότερα αθλήματα, όπου ένα λάθος απλά θα στείλει την “μπάλα στην κερκίδα”, η ποδηλασία “αναγκάζει” τα παιδιά να ωριμάσουν γρηγορότερα σε σχέση με τους συνομήλικους τους,αφού μαθαίνουν από μικρή ηλικία πως τα λάθη τους έχουν άμεσο αντίκτυπο και τις περισσότερες φορές είναι οδυνηρά. Τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία πως κάθε φορά που κρατάνε το τιμόνι στα χέρια τους πρέπει να φέρονται υπεύθυνα και ώριμα κάτι που θα λειτουργήσει σαν μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον και την οδηγική συμπεριφορά που θα αναπτύξουν ως ενήλικες.

    Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να επιλέξετε την ποδηλασία σαν το άθλημα του παιδιού σας, όμως ο πιο σημαντικός, είναι γιατί θέλετε να δείτε το παιδί σας ευτυχισμένο και χαρούμενο. Ας μην ξεχνάμε πως το ποδήλατο είναι ένα απ τα πιο αγαπημένα παιχνίδια ενός παιδιού και είναι αυτό που του χάρισε για πρώτη φορά την αίσθηση της αυτονομίας και της ελευθερίας, κάτι που σίγουρα ξανανιώθετε κι εσείς κάθε φορά που σας δίνεται η ευκαιρία να κάνετε ποδήλατο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
- Advertisment -spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ