Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑCROSS COUNTRYΜικρή συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Eliminator

Μικρή συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Eliminator

Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία από τις κατηγορίες γυναικών, λόγω μικρής συμμετοχής.

Μόνο 53 αθλητές και αθλήτριες από 16 σωματεία δήλωσαν συμμετοχή στο τελευταίο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της χρονιάς για την Ορεινή Ποδηλασία, που είναι το αγώνισμα του eliminator και το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί αυτό το Σάββατο στο νησί της Λέσβου και συγκεκριμένα στον Μόλυβο.

Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων χθες, ο αριθμός των αθλητών ανά κατηγορία που δήλωσαν συμμετοχή έχει ως εξής:

  • Κατηγορία Ανδρών 17+ (Elite, U23 & Juniors) 14
  • Κατηγορία Γυναικών (Elite, Juniors) 4
  • Κατηγορία Παίδων – Παμπαίδων 19
  • Κατηγορία Κορασίδων – Παγκορασίδων 4
  • Κατηγορία Μαστερς 12

Μετά την ανακοίνωση των δηλώσεων συμμετοχής οι τέσσερις κατηγορίες γυναικών δεν θα πραγματοποιηθούν, αφού δεν συγκεντρώθηκε ο ελάχιστος αριθμός που προβλέπεται από τον κανονισμό του αγωνίσματος.

Το αγώνισμα του Eliminator πρωτοεμφανίστηκε στην χώρα μας το 2013 και το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διοργανώθηκε το 2018 στις Σέρρες. Ο κανονισμός του αγωνίσματος προβλέπει την κοινή συμμετοχή των κατηγοριών Elite και εφήβων, κάτι όμως κατά παράβαση των διεθνών κανονισμών, βάσει των οποίων διεξάγονται όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη το 2019 στην Λειβαδιά και το 2020 και 2021 στο Ρέθυμνο, όπου έγιναν ξεχωριστά αγώνες για Άνδρες και Έφηβους.

Οι νικητές της κατηγορίας Ανδρών στο περυσινό πρωτάθλημα Eliminator που έγινε στο Ρέθυμνο

Φέτος οι δυο αυτές κατηγορίες πολύ ορθά και όπως σαφώς ορίζει ο διεθνής κανονισμός ενοποιήθηκαν, όμως με μια εξαιρετικά περίεργη απόφαση της ΕΟΠ ενοποιήθηκαν και οι κατηγορίες Παίδων και Παμπαίδων, και φυσικά οι αντίστοιχες κατηγορίες κοριτσιών, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι βιολογικές διαφορές των δύο κατηγοριών. Όπως ήταν αναμενόμενο, το αποτέλεσμα αυτής της αδιανόητης απόφασης ήταν να δηλώσουν συμμετοχή μόνο τρεις αθλητές της κατηγορίας Παμπαίδων και μία αθλήτρια της κατηγορίας Παγκορασίδων! Να σημειωθεί πως οι δυο αυτές κατηγορίες ήταν οι πολυπληθέστερες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα XCC που διοργανώθηκε στην Νεάπολη Λασιθίου τον Ιούλιο μεταξύ όλων των ανδρών και των γυναικών.

Η πολύ μικρή συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του Eliminator θα είναι ακόμη μικρότερη στον αγώνα κυπέλλου που διοργανώνεται την Κυριακή και δυστυχώς μόνο η κατηγορία Παίδων θα “μετρήσει” κανονικά, με αποτέλεσμα να “τιμωρηθούν” για ακόμη μια φορά όσοι από τις υπόλοιπες κατηγορίες θα λάβουν μέρος.

Μια σειρά από λάθος αποφάσεις και η παντελής έλλειψη κινήτρων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δύο αγώνες κυπέλλου αλλά και τα δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα διοργανώθηκαν στα πλέον απομακρυσμένα σημεία της χώρας, είχε σαν αποτέλεσμα την καταφανή συρρίκνωση του αριθμού των αθλητών.

Σαφώς και θα πρέπει να γίνονται αγώνες σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη της ορεινής ποδηλασίας, όχι όμως όλοι σχεδόν οι αγώνες της χρονιάς και όχι “τιμωρώντας” αυτούς που λαμβάνουν μέρος. Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο άρθρο μας, η ΕΟΠ θα πρέπει να επανεξετάσει τον κανονισμό με τον οποίο ουσιαστικά τιμωρεί τους αθλητές και τις αθλήτριες που συμμετέχουν σε αγώνες, όπου δεν υπάρχει ο “απαιτούμενος’ αριθμός αθλητών. Όπως ακριβώς η ίδια ως Εθνική ομοσπονδία, αποζητά βαθμούς σε αγώνες που γίνονται στα βάθη της Τουρκίας, το Ισραήλ, ή όπου αλλού θεωρεί πως θα υπάρξει μικρή συμμετοχή, άρα και δυνατότητα να κερδίσει “εύκολους” βαθμούς, έτσι θα πρέπει να δώσει την ικανοποίηση και την ανταμοιβή στους αθλητές που αγωνίζονται σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας μας, όπως έγινε στον αγώνα του Κυπέλλου στην Λέρο και τώρα γίνεται στην Λέσβο, έτσι ώστε να λαμβάνουν την βαθμολογία που δίκαια κερδίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
- Advertisment -spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ