Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΣχεδιάζοντας την προπόνηση της επόμενης χρονιάς

Σχεδιάζοντας την προπόνηση της επόμενης χρονιάς

Όσα θα πρέπει να ξέρετε για να βάλετε ψηλότερους στόχους στην απόδοσή σας.

του Θωμά Μήττα

https://bit.ly/3qufWgv

Άλλη μία αγωνιστική χρονιά έφτασε στο τέλος της και σίγουρα όλοι ξεκίνησαν να κάνουν όνειρα για την επόμενη. Μια μικρή ή ίσως και μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος μακριά από το ποδήλατο, θα σας δώσει την ευκαιρία να ξεκουράσετε τον οργανισμό σας αλλά κυρίως το μυαλό σας από την ένταση της προπόνησης. Μην βιαστείτε να προχωρήσετε στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, αν δεν νιώσετε την λαχτάρα για να ξανανεβείτε στο ποδήλατο.

Η πιο σημαντική προπονητική περίοδος του χρόνου η χειμερινή προετοιμασία πλησιάζει.  Είναι η περίοδος όπου θα μπούνε οι βάσεις για την νέα χρονιά και αυτή που θα καθορίσει το ύψος των προσδοκιών. Όμως τι θα πρέπει να προσέξει ένας αθλητής ώστε να βάλει τις βάσεις για έναν ασφαλή και αποδοτικό σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά; 

  Το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό βήμα σας είναι μια πλήρης καρδιολογική εξέταση καθώς επίσης αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Στόχος είναι να εξαλείψετε κάθε πιθανότητα προβλήματος που ενδεχομένως υποβόσκει και η οποία μπορεί να εξελιχθεί με μεγαλύτερο ρυθμό, εάν ο οργανισμός μας μπει σε μεγαλύτερη πίεση. Ένας οδοντιατρικός έλεγχος επίσης συστήνεται σε αυτή την περίοδο, ώστε να προλάβετε ανεπιθύμητες «περιπέτειες» κατά την αγωνιστική περίοδο.  

Αφού σιγουρευτείτε πως είσαστε ικανοί για να ακολουθήσετε ένα απαιτητικό πρόγραμμα προπόνησης, αναζητήστε έναν πιστοποιημένο προπονητή που θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τους στόχους σας. Σιγουρευτείτε πως είναι ικανός και κατάλληλος για εσάς και πως έχει τα εχέγγυα για να κάνει πραγματικότητα όσα σας υπόσχεται.

Κάθε αθλητής έχει τις διαφορές του και τις ιδιαιτερότητές του, γι’ αυτό το πρόγραμμα προπόνησης που κάνει κάποιος γνωστός σας ή αυτό που βρήκατε στο διαδίκτυο ίσως να είναι ακατάλληλο για εσάς.

  Η προπόνησή σας δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο σε αυτή με ποδήλατο. Η προσθήκη εναλλακτικών τρόπων προπόνησης θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο αποδοτικοί και κυρίως να αναθερμάνει την διάθεσή σας, ειδικότερα τώρα τον χειμώνα.

Είναι σημαντικό να οργανώσετε σωστά τον χρόνο σας, ώστε η προπόνηση να μην δημιουργήσει προβλήματα στις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας. Κάποιες φορές στην προσπάθειά σας να “στριμώξετε” περισσότερες ώρες προπόνησης στο καθημερινό σας πρόγραμμα, διακινδυνεύετε πράγματα που ίσως είναι πιο σημαντικά στην ζωή σας. Γι’ αυτό βάλτε προτεραιότητες πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε ένα απαιτητικό πρόγραμμα προπόνησης.

Μην θεωρείτε πως τα αποτελέσματα θα έρθουν μόνο εάν έχετε περισσότερες ώρες στην διάθεσή σας. Η ποιότητα στον τρόπο που γίνεται η προπόνηση αλλά και η αποκατάσταση είναι πάντα το κλειδί.

     Το επόμενο βήμα σας είναι να μάθετε τις πραγματικές σας ικανότητες. Μην αφήσετε τον ενθουσιασμό σας να σας παρασύρει από το ποιοι ήσασταν στο παρελθόν. Η ιδανική αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο με εργομετρικό έλεγχο, έτσι ώστε να μάθετε τα πάντα για τις πραγματικές σας δυνατότητες, αλλά κυρίως για τις αδυναμίες που θα πρέπει να βελτιώσετε.

Η αξιολόγηση των ικανοτήτων σας δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στο να καθορίσετε τις ζώνες προπόνησης ή στο να μάθετε που βρίσκεται το λειτουργικό σας κατώφλι ισχύος ή FTP, όπως θα το έχετε ακούσει συχνότερα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει επίσης αξιολόγηση των κινητικών και τεχνικών σας ικανοτήτων, ώστε να επιλέξετε τον σωστό τρόπο προπόνησης και να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.

Τέλος η περίοδος αυτή είναι ιδανική για να προβληματιστείτε για τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε όσον αφορά την στάση και τον τρόπο που ποδηλατείτε, ώστε αυτός να γίνει πιο αποδοτικός αλλά και ασφαλής.

Ξεκινήστε λοιπόν από σήμερα βάζοντας απτούς και λογικούς στόχους, ώστε να μπορέσετε να τους κάνετε πραγματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
- Advertisment -spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ