Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑCROSS COUNTRYΟνειρεμένο Σαββατοκύριακο για την Ελληνική ορεινή ποδηλασία στην Σαλαμίνα

Ονειρεμένο Σαββατοκύριακο για την Ελληνική ορεινή ποδηλασία στην Σαλαμίνα

Έχασε ακόμη μια θέση η χώρα μας στην Ολυμπιακή κατάταξη. Αθανασιάδης και Γιάχου ξεχώρισαν από Ελληνικής πλευράς στην κατηγορία Elite.

Ένα εκπληκτικό Σαββατοκύριακο για τα Ελληνικά δεδομένα έζησαν όσοι βρέθηκαν στην Σαλαμίνα στους διεθνείς αγώνες του Greek MTB Series. Περισσότεροι από 600 αθλητές και θεατές έδωσαν το παρόν στο τελευταίο Σαββατοκύριακο των αγώνων που διεξήχθησαν στα πλαίσια των διεθνών αγώνων της Alter Bike Tours, με πρωταγωνιστές όχι μόνο τα μεγάλα ονόματα που συμμετείχαν στην διοργάνωση, αλλά και τους μικρούς αθλητές που βρέθηκαν στο πρώτο Σαββατοκύριακο του SUPER CUP.

Στην κατηγορία των ανδρών η προσθήκη την τελευταία εβδομάδα της επαγγελματικής ομάδας της SCOTT, άλλαξε τις ισορροπίες και βελτίωσε το επίπεδο σε μεγάλο βαθμό. Πρωταγωνιστής ολόκληρης της εβδομάδας ο Ελβετός Andri Frischknecht, γιός του Thomas Frischknechtt αλλά και εγγονός του Peter Frischknecht, δυο αθλητών που έχουν αφήσει μεγάλη ιστορία στο Ελβετικό mountain bike και το cyclo cross αντίστοιχα. O Frischknecht κερδίζοντας τρεις αγώνες και 220 βαθμούς μέσα στην εβδομάδα, ανέβηκε έξι θέσεις ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη και πλέον βρίσκεται στην 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο Andri Frischknecht σε μια από τις τρείς νίκες του την προηγούμενη εβδομάδα

Όμως ο μεγάλος κερδισμένος της Σαλαμίνας δεν ήταν ο Andri Frischknecht, αλλά ο Gil Ly Gonen, ο Ισραηλινός που μέσα σε δέκα ημέρες ανέβηκε 18 θέσεις και βρίσκεται πλέον μέσα στην πρώτη 50άδα. Να σημειωθεί πως ο Gonen λίγα μόλις χρόνια πριν τερμάτιζε πίσω από τους Έλληνες πρωταθλητές, όμως το Ισραηλινό mountain bike κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια, χάρη στην συντονισμένη προσπάθεια αθλητών και ομοσπονδίας και σίγουρα θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για εμάς.

Από Ελληνικής πλευράς στην κατηγορία των Ανδρών ήταν ένα Σαββατοκύριακο που ανέδειξε την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως θέλουμε να την παρουσιάζουμε τόσα χρόνια. Κανένας Έλληνας αθλητής δεν κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη 30άδα, με μείον στροφές για όλους, αλλά και πολλές αδικαιολόγητες εγκαταλείψεις. Πρέπει επιτέλους να αποδεχτούμε πως ο “Βασιλιάς είναι γυμνός”, γιατί όσο συνεχίζουμε να “ζούμε στον δικό μας κόσμο” δεν πρόκειται να υπάρξει εξέλιξη.

Μοναδική εξαίρεση στην Ελληνική αποστολή όπως πάντα ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης ο οποίος κατάφερε να σταθεί όρθιος απέναντι στον ανταγωνισμό και παραμένει ως ο αθλητής που δείχνει τον δρόμο για την αλλαγή που χρειαζόμαστε. Ο Θεσσαλονικιός αθλητής, που από φέτος τρέχει με τα χρώματα της ΆΛΦΑ, κατάφερε να ολοκληρώσει όλους τους αγώνες στους οποίους έλαβε μέρος χωρίς να κλειστεί στροφή.

Η πρωταθλήτρια Βελγίου Emeline Detilleux και η πρωταθλήτρια των Ηνωμένων Πολιτειών Savilia Blunk ανέβηκαν και οι δυο στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου αυτό το Σαββατοκύριακο

Στην κατηγορία των Γυναικών η πρωταθλήτρια Βελγίου Emeline Detilleux και η πρωταθλήτρια των Ηνωμένων Πολιτειών Savilia Blunk, ήταν οι μεγάλες πρωταγωνίστριες της εβδομάδας που πέρασε, χαρίζοντας πλούσιο θέαμα σε μικρούς και μεγάλους με την εκπληκτική τεχνική τους κατάρτιση.

Από Ελληνικής πλευράς στην κατηγορία των Γυναικών ήταν ένα πολύ δύσκολο δεκαήμερο με πάρα πολύ κούραση για τα κορίτσια της Εθνικής μας ομάδας και δυστυχώς μικρό αναλογικά βαθμολογικό αποτέλεσμα. Η Ελευθερία Γιάχου το Σάββατο έτρεξε δύο φορές, στην κατηγορία U23 αλλά και στην κατηγορία Elite και σίγουρα δικαιούταν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στον αγώνα της κατηγορίας U23, όμως ένα σπάσιμο αλυσίδας της στέρησε το πρώτο της μετάλλιο στην Σαλαμίνα.

Τα κορίτσια της Εθνικής μας ομάδας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στην Σαλαμίνα

Η χώρα μας έπεσε ακόμη μια θέση στην Ολυμπιακή κατάταξη και πλέον βρίσκεται στην 21η θέση, πίσω από την Πορτογαλία που αυτή την εβδομάδα μας προσπέρασε. Απομένουν 14 μήνες έως την ολοκλήρωση της περιόδου πρόκρισης και είναι περισσότερο από σίγουρο πως εάν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την υπόθεση πρόκριση με την ίδια “δημοσιουπαλληλίστικη – ερασιτεχνική” συμπεριφορά , σύντομα θα βρεθούμε “εκτός τροχιάς”.

Η βαθμολογία στην κατηγορία των Γυναικών για την Ολυμπιακή πρόκριση.

Τα κορίτσια μας χρειάζονται την αμέριστη στήριξη της Ομοσπονδίας αυτή την δύσκολη στιγμή και όχι μόνο ευχές και χτυπήματα στην πλάτη. Η πρόσφατη πρόταση για την Ολυμπιακή πρόκριση, η οποία προτείνει 2€ για το mountain bike ανά βαθμό (και 10€ για τον δρόμο!), συν 15€ ανά αγωνιστική ημέρα, μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί. Τα κορίτσια της Εθνικής μας ομάδας, που ίσως βρίσκονται πιο κοντά από όλους στην πρόκριση, χρειάζονται ουσιαστική στήριξη και όχι ελεημοσύνη.

Εκτός από οικονομικά κίνητρα που χρειάζονται οπωσδήποτε για να υπάρξει συνοχή στην ομάδα αλλά και είναι απόλυτα δίκαιο για τις δύο αθλήτριες, όποιες και εάν είναι αυτές, που δεν θα πάνε στο Παρίσι σε περίπτωση πρόκρισης, θα χρειαστεί επιτέλους να υπάρξει και μια σοβαρή προετοιμασία στο εξωτερικό. Μια προετοιμασία υπό την επίβλεψη ειδικού τεχνικού που να γνωρίζει περισσότερα από αυτές και θα μπορεί να τις βοηθήσει να εξελιχθούν στο τεχνικό μέρος.

Η μέχρι τώρα συμβολή των αθλητριών της Εθνικής μας ομάδας στην βαθμολογία της χώρας μας

Στην κατηγορία των εφήβων ο Πρωταθλητής Τσεχίας Ondrej Novotny συνέχισε την επέλαση της προηγούμενης εβδομάδας και πρόσθεσε ακόμη τρεις νίκες στο παλμαρέ των επιτυχιών του. Ο Σταμάτης Εγγλέζος θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμη και μετάλλιο στον αγώνα της προηγούμενης Τρίτης, όμως λόγω κακού συντονισμού αναγκάστηκε να ξεκινήσει καθυστερημένα τον αγώνα με περισσότερα από δύο λεπτά διαφορά από τους υπόλοιπους.

Η Σαλαμίνα όμως εκτός από τον Εγγλέζο ανέδειξε ακόμη ένα μεγάλο ανερχόμενο ταλέντο, τον Στράτο Μανωλίδη της ΑΕΚ, ο οποίος έχοντας μεγαλύτερη σταθερότητα στα αποτελέσματα, απέδειξε πως υπάρχει μέλλον στο Ελληνικό mountain bike, αρκεί φυσικά να βρει την στήριξη που του αρμόζει.

Στην κατηγορία Νεανίδων και εδώ η Τσεχία ήταν πρωταγωνίστρια με την Eliska Hanakova να κερδίζει όλους τους αγώνες των δέκα ημερών στην Σαλαμίνα. Από Ελληνικής πλευράς η Αθηνά Τζουλάκη του Άτλαντα Ρεθύμνου, στάθηκε αξιοπρεπώς σε όλους τους αγώνες που έλαβε μέρος και σίγουρα εκτός από βαθμούς κέρδισε πολλές χρήσιμες εμπειρίες που θα την βοηθήσουν να εξελιχθεί σαν αθλήτρια στο mountain bike.

Από οργανωτικής πλευράς σίγουρα οι αγώνες αυτού του Σαββατοκύριακου ήταν οι καλύτεροι που έχουμε δει στην χώρα μας στον χώρο του XCO και είναι κάτι που μας δίνει ελπίδα για το μέλλον του αθλήματος στην χώρα μας. Το επίπεδο δυσκολίας της διαδρομής μετά τις αλλαγές που υπήρξαν και το μεγάλο πλήθος θεατών χάρη στην προσθήκη αγώνων για μικρότερες ηλικίες, έδωσε την εικόνα ενός πραγματικού διεθνή αγώνα που αναβαθμίζει το άθλημα στην χώρα μας.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για αυτήν την διοργάνωση και πρώτα απ’ όλους φυσικά στην υπεύθυνη της Alter Bikes Tours κα. Νάντια Φάκα που προσπαθεί εδώ και χρόνια για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα.

Οι αγώνες του Greek MTB Series συνεχίζονται από αύριο στην Σπάρτη με έναν αγώνα κατηγορίας C1.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
- Advertisment -spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ